keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Sukkia ommellen

Netissä bongasin linkin ommeltavien sukkien kaavaan. Ei maksanut montaa euroa, joten pistin tilaten. Koot menevät parin numeron välein, ja ohjeen mukaan "välikokojen" (siis jos ei ole varma esim. ottaako 38-39 vai 40-41) kannattaa valita pienempi koko. Onneksi en lähtenyt suorilta omia sukkia yrittämään, vaan kokeilin ommella kuopuksella ensin, sillä ei kyllä pitänyt paikkaansa, ihan liian pienet tuli vaikka valitsin koon 24-25 jalkaan koon 24-26 kaavan! Vasta tässä vaiheessa (ensimmäinen pari siis jo valmis ja liian pieneksi todettu) tajusin mallailla lapsen jalkaa kaavan päälle ja huomasin, että useampi sentti puuttui pituutta. Leveys oli kyllä ok, joten seuraavankin parin tein samalla kaavalla, mutta lisäsin tosiaan pituutta reilusti ja siitä tulikin sitten sopiva.


Tämän jälkeen uskaltauduin kokeilemaan sukkaparia itsellenikin. Lapsen toive oli ollut tähtisukat, mutta itse halusin hyödyntää tilkkulaatikkoa mahdollisimman hyvin, eli sukantekoon lähdettiin tällaisella valikoimalla:

Aikuisten sukkiin jämäpalojen täytyy olla suht reiluja (ellei sitten jaksa näperrellä esim. vartta useammasta palasesta), mutta toki kantalapun saa pienestäkin kangaspalasta ja pienet tilkut riittävät hyvin lasten sukkiin, varsinkin jos tekee nekin tällaisella monen kankaan menetelmällä ;) Ompelemista on tietysti tilkkuversiossa pikkuisen enemmän, mutta aika nopeasti homma saumurin kanssa silti hoituu. Lopputulos tästä yhdistelmästä näyttää tältä:


Nämä jämät olivat kaikki trikoita ja jalassa sukat tuntuvat ihanan pehmeiltä! Talvea ajatellen voisi hyvin kokeilla ommella sukkia myös velourista, tulisi varmaan aika ihanan lämpimät. Tästä kaavasta tulee kyllä ehdottomasti vakiokamaa, vihdoinkin saan jämäkankaita kunnolla hyötykäyttöön! Kangasmenekin suhteen sukista ei paljon ole tilastollista iloa: omiin sukkiin kangasta kului laskennallisesti reilut 13 cm ja lapsen sukkapari syntyi alle 10 sentistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti