maanantai 4. elokuuta 2014

Kahden sortin suklaakakkua

Esikoinen taas vanhentui ja tällä kertaa halusi juhliinsa yllärikakun. Ohje tähän löytyi Unelmien Talo ja Koti -lehden Kinuskikissan joulu -liitteestä nimellä Pinjata-kakku. Tämä on siitä kiva, että pohja on gluteeniton, eli sopii erityisruokavalioonkin. Täyte ei tällaisenaan ole täysin laktoositon, mutta vähälaktoosiselle tämän pitäisi sopia. Jos vaihtaa valkosuklaan tummaan, niin siinä tapauksessa saa kakusta täysin laktoosittoman.

Pohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
 1,5 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja kääntele munavaahdon joukkoon. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle ja paista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Kumoa heti toisen leivinpaperin päälle ja irrota paistoleivinpaperi.

Vuoraa enintään 2-litrainen kulho kelmulla. Leikkaa kakkupohjasta paloja ja peitä niillä kulhon sisäpinta. Kostuta maidolla (itse käytin laktoositonta maitojuomaa). Säästä loput pohjalevystä ja valmista täyte.

Täyte:
2 liivatelehteä
3 dl kuohukermaa
200g sitruunatuorejuustoa
200g valkosuklaata
200g ranskankermaa
2 rkl vettä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Lisää sitruunatuorejuusto. Sulata valkosuklaa jayhdistää ranskankerman kanssa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja liuota siihen liivatteet. Sekoita liivatevesi suklaaseokseen ja lisää sitten seos kerma-tuorejuustovaahtoon.

Kaada täyte kulhoon. Säästä pari desiä, se lisätään tarvittaessa. Peitä juomalasin ulkopinta leivinpaperilla ja sitten kelmulla. Paina lasi täytteen keskelle ja lisää täytetty ympärille, kunnes se ulottuu pohjan korkeudelle.

Tässä vaiheessa homma näyttää kutakuinkin ylläolevan kuvan mukaiselta. Nosta kulho jääkaappiin noin kolmeksi tunniksi. Jos täytettä jäi yli, laita sekin jääkaappiin. 3 tunnin kuluttua (tai seuraavana päivänä) poista lasi, leivinpaperi ja lopuksi kelmu. Kaada kolon pohjalle makeisia. Jos täytettä jäi yli, lusikoi sitä makeisten päälle. Muussa tapauksessa käytä kolon täyttämiseen jäljelle jäänyttä pohjaa.

 Peitä koko pinta lopuksi pohjakerroksella (siis sillä paistetulla kakkupohjalla). Laita kulhon päälle tarjoilulautanen ja kumoa kakku. Nosta kulho pois ja ota myös kelmu pois. Valmista kuorrute:

Kuorrute:
200g valkosuklaata
200g sitruunatuorejuustoa

Sulata kuorrutteen valkosuklaa. Notkista tuorejuusto vatkaimella ja sekoita joukkoon suklaasula. Levitä kuorrute kakun pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla. Meillä kakun koristeli itse synttärisankari samoilla karkeilla joita oli kakun sisällä sekä nonparelleilla/ koristerakeilla.

Kun kakkua leikataan, paljastuu sisältä makea ylläri:

Taustalla näkyy kahvipöydän toinen kakku. Se on nimeltään Dajm-kermalla peitetty suklaakakku ja ohje on Mia Öhrnin kirjasta Uudet suklaaherkut.

Kakku:
200g voita
200g tummaa suklaata
4 kananmunaa
2dl sokeria
2,5dl (150g) vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Voitele pyöreä 22cm irtopohjavuoka (itselläni ei ollut irtopohjavuokaa, joten laitoin tavalliseen vuokaan leivinpaperin, onnistui silläkin systeemillä). Sulata voi joko mikrossa tai liedellä kattilassa. Pilko suklaa paloiksi ja lisää palat lämpimään voihin ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Jäähdytä hiukan. Vatkaa kananmunat ja sokeri kevyesti ja lisää joukkoon suklaaseos. Sekoita vehnäjauhot ja suola keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa 14-15 minuuttia. Jäähdytä kakku kunnolla, mielellään yön yli jääkaapissa. Jos kakun tekee laktoosittomaan voihin, sopii tämäkin laktoosittomaan ruokavalioon.

Dajm-kermavaahto:
2,5dl kuohukermaa
1,2rkl kaakaojauhetta
1,5rkl tomusokeria
2 tuplapakkausta (à 56g) Dajm-suklaata

Irrota kakku vuoasta. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon sihdin läpi kaakaojauhe ja tomusokeri. Murskaa Dajmit rouheeksi ja kääntele kermavaahtoon. Levitä vaahto kakun päälle ja koristele Dajm-rouheella.Tämänkin kakun koristeli lapsi itse.


Kakku on suoraan jääkaapista otettuna melkoisen kova, joten leikkaamiseen kannattaa varata terävä veitsi kakkulapion lisäksi. Täysin laktoosittoman kuorrutteesta saa jos Dajm-rouheen korvaa rouhitulla tummalla suklaalla ja käyttää kuorrutukseen laktoositonta kermaa. Öhrnin kirjassa oli todella monta ohjetta, joita tekisi mieli kokeilla, vaikutti todella hyvältä kirjalta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti