sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

DIY-pitsitoppi - tutoriaali

Eilen ompelin toisen hupparin piilotaskuilla ja edelleenkin jouduin pyörittelemään helmakappaletta useampaan kertaan, kun kolmiulotteinen hahmotus ei vaan riitä. Toinen ompelus jota en millään meinaa hahmottaa on pitsipäällysteinen toppi, jollaisia olen esikoiselle ommellut jo ainakin 2 ellen 3 ja joka kerta on sama pähkäily. Siitäpä syystä kun tänään taas pitsitoppia ompelin, kuvasin kaikki vaiheet ja tästä tulee nyt tutoriaali topin ompelemiseen. Voin jatkossa tarkistaa suoraan täältä, ettei jälleen kerran tarvitse kankaita eestaas pyöritellä. Ja jos vaikka joku muukin yhtä huonon hahmotuskyvyn omaava saisi tästä iloa ;)

Lähtötilanne on siis tämä:

Topin etu- ja takakappaleet leikataan trikoosta ja lisäksi pitsistä leikataan etukappale. Itselläni ei ole toppiin kaavoja vaan olen tehnyt näitä valmiin kaupan topin avulla saksimalla. Mutta mikä tahansa yksinkertainen hihaton toppikaava tähän käy. Seuraavaksi on vuorossa kummallisin vaihe: pitsi ja etukappale ommellaan yhteen nurjat puolet vastakkain.

Kädenteiden ja pääntien ompeleminen riittää, olkasaumoja ei tarvitse ommella. Tämän jälkeen käännetään pitsi etukappaleen oikealle puolelle eli kuten se lopullisessa topissa tulee olemaan:

Seuraavaksi on vuorossa takakappaleen lisääminen. Takakappaleen oikea puoli laitetaan etukappaleen pitsipuolta vasten.

Huomaa, että tässä vaiheessa takakappale on olkasaumojen kohdalta etukappaletta leveämpi:

Sitten vaan ommellaan olka- ja sivusaumat ja toppi onkin jo viimeistelyä varten valmis! Helman voi halutessaan jättää viimeistelemättä, trikoo rullautuu sen verran että pitsin alareuna jää sinne piiloon:

Itse tykkään viimeistellä myös helman. Helman lisäksi/ siitä huolimatta täytyy takakappaleelta viimeistellä pään- ja kädentiet. Itse olen viimeistellyt ne yksinkertaisella taitteella kaksoisneulan avulla:

Ja sitten onkin jo valmista!

Helppoa kuin heinänteko, kun vaan tajuaa miten päin kappaleet tulee yhdistellä ;)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti