tiistai 21. marraskuuta 2017

Kirjoneulelapasia

Sain toiveen kaksivärisistä lapasista. Googlettelin vähän malleja ja eniten omaa silmääni miellytti Jalasjärven lapasmalli. Mistään netistä sitä ei löytynyt, joten piti kääntyä kirjaston puoleen. Sieltä lainasin Eeva Haaviston kirjan Sata kansanomaista kuviokudinmallia, jossa löytämäni lapasmalli on nro 98. Alkuperäinen malli neulotaan tosin kolmella värillä, mutta on erittäin helppo muuttaa kaksiväriseksi. Kirja on vuodelta 1947 eikä todellakaan brassaile ulkonäöllä tai millään valokuvilla. Kannet ovat yksiväriset siniset ja pienen johdannon jälkeen tulee 100 lapasmallia ruutukuvioina. Joukossa on useampia kivoja, joten pitää jollakin konstilla ottaa itselle niitä talteen. Mikään kiire tämän palautuksella en usko olevan, sillä virkailija haki kirjan minulle varastosta... Mutta siis ne lapaset. Tällaiset neuloin:

Ylemmissä lapasissa näkyy Jalasjärven malli, alemmissa on kämmenpuoli ylöspäin eli molempiin lapasiin tein kämmenpuolen tuollaista siksak-kuviota. Lankana on molemmissa pareissa 7 Veljestä. Siniharmaat on neulottu koon 3,25 puikoilla, vihreät 3,0 puikoilla. Sain ystävältä lahjaksi lyhyitä puikkoja ja lapasiin ne sopivat oikein mainiosti. Isommassa parissa silmukoita on 11 per puikko, pienemmässä 10. Alkuperäisen lapasmallin silmukkamäärä taisi olla 15 per puikko eli jouduin vähän soveltelemaan. Tässä näkyy molemmat parit molemmilta puolilta.

Sen verran on kikkailua lankadominanssin kanssa, että molemmissa lapasissa on harmaa väri dominoivana, vaikka kuviointi menee eri päin. En edes osaa sanoa, kumpi omaa silmää miellyttää enemmän. Siniharmaat lapaset sopivat aikuisen käteen, vihreäharmaat ovat noin 10-vuotiaan kokoa.


Yhteinen sovituskuva ei onnistunut, koska kotona ei ollut enempää väkeä eli piti joko kuvata tai olla kuvattavana..

Nämä lapaset ovat Postin kyydissä matkalla Ouluun.
2 kommenttia: