maanantai 26. tammikuuta 2015

Kolmea eri sorttia synttäreille

Taas oli yhdet synttärijuhlat tässä talossa. Faceen kirjoitinkin, että lasten lukumäärä on suoraan verrannollinen talossa vuoden aikana järjestettävien lastenkutsujen määrään. Että jokaikinen uusi ihana pieni vauveli lisää omalta osaltaan yhden hulinapäivän vuoteen (no, alkuun ehkä montakin, mutta pysyvästi ainakin sen yhden per kalenterivuosi). Asioita, joita ei missään odotusoppaissa muisteta mainita... Tällä kertaa synttärisankari ei halunnut kakkua vaan ainoastaan kakkutikkareita, joten niitä tehtiin.

Alkuperäinen idea oli tehdä vuodenaikaan sopivasti lumiukkoja. Ainut vaan, että yhtään en tarkastanut paljonko candy meltsejä missäkin värissä oli, joten valkoista riitti tasan kahteen tikkariin. Valkosuklaasta saatiin muutama lisää, että kymmenkunta lumiukkoa syntyi kaikkineen. Nenät ovat värjättyä sokerimassaa. Esikoinen muotoili ne ja taiteli myös ukkojen silmät ja suut. Koska valkoinen loppui kesken, piti tehdä myös muunvärisiä tikkareita. Sankari valitsi itse vihreän ja punaisen värin ja ylimääräiset "porkkanat" käytettiin vihreisiin tikkareihin hirviöiden korviksi ja sarviksi. Kavereiden jälkeen tulivat heti kummit kyläilemään ja kyllähän jotakin piti olla, minkä päältä kynttilöitä voi puhallella. Tekaisin siis juustokakun (jota en muistanut kuvata ennen korkkaamista)

Tähän saatte ihan ohjeenkin, var så goda. Alkuperäinen ohje on taas Jokun käsialaa, olen tämän vuosia sitten jostakin netistä napannut...

Baileys-juustokakku

Pohja:
11 dominokeksiä
2 riviä valkosuklaata
50g voita

Murskaa dominot ja valkosuklaa ja sekoita ne. Lisää sulatettu voi ja painele seos irtopohjavuokaan, jonka pohjalle olet laittanut leivinpaperia.

Täyte:
2 dl kermaa vaahdotettuna
250g mascarponea
150g Creme fraichea
 2 kananmunan valkuaista
2 dl tomusokeria
1,5dl Baileys-likööriä
4 - 5 liivatelehteä
1 rkl vaniljasokeria

Laita liivatteet kylmään veteen turpoamaan. Sekoita vaahdotettu kerma, mascarpone, tomusokeri, vaniljasokeri ja ranskankerma keskenään. Kuumenna Baileys-likööri kiehuvaksi, ota liedeltä ja sekoita likööriin liivatteet, joista olet puristanut ylimääräiset vedet pois.(HUOM! Tällä konstilla likööristä lähtee alkoholi, joten kakku soveltuu lapsillekin. Aikuisten versioon voi liköörin kipata sekaan sellaisenaan ja sulattaa liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä.) Sekoita tasaiseksi. Anna hieman jäähtyä, ennen kuin sekoitat liköörin kermaseokseen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele seokseen. Kaada seos irtopohjavuokaan pohjan päälle ja laita jääkaappiin jäähtymään seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta ja laita tarjoiluastialle. Itse koristelin raastmalla päälle tummaa, valkoista ja maitosuklaata.

Seuraavana päivänä juhlittiin vielä meidän sankarin lisäksi 4-vuotiasta serkkuakin. Niihin juhliin tuli sitten ihan oikea synttärikakku. Koska neljävee on armoton traktorifani, oli kakun teema sitämyöten selvä.

Perustäyskäri omalla mansikkatäytesotkotuksella sai päälleen sokerimassaa, johon mies maalasi traktorin. Lopuksi vielä Flora Vispit reunoille ja valmista tuli. Työviikon päätteeksi kaupassa käydessäni unohdin ostaa Lemon curdia, joten maku oli vähän pliisu. Jatkossa siis ehdottomasti mansikkatäytteelle Lemon curd kaveriksi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti