maanantai 2. kesäkuuta 2014

Kiitoskakkua päiväkodin tädeille

Tänä vuonna en saanut mitään loistoideaa päiväkodin henkilökunnan muistamiseksi, joten mentiin ihan vaan koko henkilökunnan yhteisellä kertakäyttölahjalla:

Leipaisin siis tylsästi raparperivalkosuklaakakun. Ohje on jostakin netistä joskus aikoinaan bongattu (toim. huom. lähdeviitteet ennen kaikkea) ja kutakuinkin näin siis syntyy kakku:

Pohja:
200g suklaapisarakeksejä (tmv.)
75g voita

Täyte:
2,5dl Flora Vanillaa
200g vaniljatuorejuustoa
3-4 vartta raparperiä (tai vaikka enemmänkin)
2-3dl vettä
1-2dl sokeria
100g valkosuklaata (taisi mennä vähän reilummin, koko Pandan levyn laitoin)
5 liivatelehteä

Kiille:
raparperin keitinliemi
3 liivatelehteä

Murskaa keksit, sulata voi ja kaada keksimurujen joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja levitä tasaiseksi. Nosta jääkaappiin.

Kuori ja paloittele raparperit (en kuorinut) ja laita veden ja sokerin kanssa kattilaan. Keitä pehmeäksi. Siivilöi raparperit ja keitinliemi erilleen, mutta älä heitä kumpaakaan pois.

Laita 5 liivatetta likoamaan. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi, lisää joukkoon tuorejuusto, sulatettu suklaa ja keitetyt raparperit.

Kiehauta tilkka raparperin keitinlientä ja sulata siihen liivatteet. Lisää seokseen ja kaada keksipohjan päälle. Laita kylmään hyytymään.

Kun täyte on kunnolla hyytynyt (ehkä tunti-pari ainakin kannattaa odottaa), laita 3 liivatetta likoamaan. Kuumenna pieni tilkka raparperin keitinlientä ja sulata liivatteet siihen. Kiilteeseen voi myös laittaa hiukan elintarvikeväriä (vihreää tai sinistä), jolloin siitä tulee kauniin vihreän värinen. (Itse en lisännyt mitään värejä kun liemi oli itsessään ihan nätin vaaleanpunaista). Kaada seos lopun raparperiliemen joukkoon ja koko seos hyytynyeen tortun päälle.

Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli. Koristele ennen tarjoilua.

Itselläni koristelut olivat mallia kunhan jotain eli kaivelin kaapeista aiemmin tehtyjä sokerimassakukkia ja -perhosia. Kovin hyvin nuo eivät kiilteen päällä kestäneet eli kuljetuksen aikana tuppasivat lähtemään liikenteeseeen. Tätä ongelmaa ei tietty olisi jos kakku syödään siellä missä se on leivottukin ;)

Lisäys: Unohtui mainita, että tuosta alkuperäisestä ohjeesta poiketen tein kakun gluteenittomana eli pohjan keksit olivat gluteenittomia digestivejä. Vaihtamalla Flora Vanillan johonkin muuhun vatkautuvaan kermantapaiseen olisi kakku helppo toteuttaa myös (lähes) laktoosittomana (valkosuklaassa on vähän laktoosia).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti